Keresés
Close this search box.

Gyepfelületek kialakítása és gondozása

Minden évben egyre nagyobb figyelmet kap kertünk gyepfelületeinek gondozása. Tavasszal a fagyok elvonulása után megkezdődhetnek ezek kialakítása, ám a munkálatok megkezdése előtt érdemes pár jótanácsot figyelembe venni. Sajnos évről évre hallhatunk különböző panaszokat az udvarunkban kialakított gyepfelületekkel kapcsolatban, amelyek sok esetben kis odafigyeléssel megelőzhetőek lehetnek. Sokszor a folytonos öntözéssel próbáljuk javítani, ám ez a legtöbbször nem megoldás, sőt még ronthatunk is vele a problémán.

Sajnos számos tényező tudja befolyásolni a pázsit fejlődését, gondolhatunk itt magára az időjárási körülményekre, a terület elrendezettségére és adottságaira, valamint a kultúra károsítóira.

Fontos, hogy már vetés előtt érdemes a talaj tápanyagtartalmának javítása. Erre a célra tökéletesen megfelel a Florimo Gyep és pázsitföld keverékünk, amely a talajra szórva majd bedolgozva (20 l/m²) jelentős mértékben tudja segíteni a növények fejlődését. Tanácsos odafigyelni vetéskor a fűmagkeverékek típusára. Nem mindegy, hogy mennyire van igénybe véve a pázsit taposási szempontból vagy milyenek a terület fényviszonyai (árnyékos részek) vagy esetleg milyenek az időjárási körülmények. Egyre inkább jellemzőek hazánkra a szélsőséges időjárási viszonyok, gondolva itt a korábbi években jelentkező hosszú aszályos hónapokra, majd a pár nap alatt nagy mennyiségben lehulló csapadékra. Az időjárási körülmények mellett fontos, hogy a terület egyes részei nagyobb taposási stressznek vannak kitéve, valamint különböző gyomnövények jelenhetnek meg. Ezek megoldására tudjuk ajánlani változatos fűmagkeverékeinket.

Ha már a területen kialakult az egyöntetű szép pázsitállomány, tanácsos továbbra is a tápanyagot pótolni, hiszen ezáltal erősödnek növények mind fejlettségben, mind betegség ellenállóság szempontjából. Figyeljünk, hogy ne öntözzük túl az esetleges problémák megjelenésekor a pázsitot, mivel már emiatt nagy mértékben gyengíthetjük a növényeket. A gyenge állományban megjelenhetnek különböző gombabetegségek, kiritkult foltok vagy esetleg jelentősen megsárgulhatnak pázsitjaink. A gyepeken leggyakrabban megjelenő gombabetegségek közé tartozik a hópenész, szklerotínia, rozsda vagy a rózsaszín fonalasodás. Ezek ellen a károsítók ellen a legjobb védekezés a megelőzés, megfelelő öntözés és tápanyagellátás biztosításával jelentős mértékben visszaszoríthatjuk megjelenésüket.

A dollár foltosság és a hópenész

A folyamatos tápanyagot pázsittrágyákkal tudjuk biztosítani. Ezeket már tavasszal mindenképp kiszórhatjuk az állományra majd öntözzük be. Ezen termékekkel elérhetjük a pázsit szép zöld színezetét valamint az erőteljes növekedést.

Mint minden kultúra, gyepterületeink is meghálálják a gondoskodást, amely által emelhetjük kertjeink díszitő értékét és szépségét, amely pozitív hatással lehet környezetünkre.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ismerd meg virágföldjeinket

30 éve vagyunk a szakmában, velünk hosszútávon számolhatsz. Nálunk található a legszélesebb magyar virágföld választék, így biztosan megtalálod a neked megfelelőt.

Ajánlott bejegyzések a blogból

Olvasd blogunkat és tudj meg többet az ültetésről, a növények gondozásáról, és arról, hogyan segíthet a FLORIMO® még jobban felvirágoztatni a kertedet.

Átültetés tavasszal?!

Szobanövényeink ideális esetben szépen növekednek, de egy idő után cserepük szűkössé válik, emiatt a gyökerek nem tudnak megfelelően fejlődni. Ilyenkor átültetésre van szükség. Az átültetést

Tovább olvasom »

Virágföldcsere? Mikor?

Mikor kell a kerti talajunk cseréjére gondolni? A kerti talajok minőségét a növények fejl ődése igazolja vissza. Nem megfelelő minőségű, kimerült talajban a növényeink nem

Tovább olvasom »

Keresd termékeinket a legközelebbi partnereinknél.