Keresés
Close this search box.

Hogyan gondozzam az orchideámat?

Orchideaföld, orchidea tápoldat, orchidea táprúd

Orchidea föld – Orchideák átültetése

Mivel a legtöbb orchidea fán él ezért az ültetőközegnek ezt a körülményt szükséges utánoznia. Soha ne ültessük sima virágföldbe az orchideákat, mert léggyökereik megfulladnak, erre a célra speciális FLORIMO® orchidea ültető közeget vásároljunk. Közkedvelt orchideaföldünk durva rostos tőzegből, fenyőkéregből és kókuszrostból áll. A kéreg szerkezeti stabilitásának érdekében mindehhez ásványi komponenseket (perlit, PG-MIX műtrágya) keverünk.
Az orchidea föld tápanyagokat nagyon kis mértékben tartalmaz, mivel felhalmozódó tápsókra az összes fán élő orchidea érzékeny. A későbbi esetleges felhalmozódás elkerülése érdekében kéthavonta tíz percre állítsuk langyos vízbe a virág kosarát, hogy a felesleges tápanyagok kimosódhassanak.

Ültetőedénynek legideálisabbak az átlátszó, műanyag orchideacserepek, melyek nagyon jól mutatnak hiszen kívülről látjuk a gyökereket és a cserépben a víz jelenlétét, mennyiségét is ellenőrizni tudjuk. A fekete cserepeket mindenképp mellőzzük mert azt a Nap könnyen felmelegíti, ami nem tesz jót az orchideák gyökereinek.

Orchideák gondozása

Viszonylag vízigényes, az ültető közege mindig legyen nyirkosabb, de soha ne álljon alatta víz.  A virág világos, de tűző naptól védett helyet szeret, ez egy ablak közeli asztal, vagy keleti – nyugati ablakpárkány lehet. Nappal 19-26, éjjel 15-17 C°-ot szeretnek 50-70% pára mellett. Ez megegyezik szobahőmérsékletünkkel, rendszeres párásítás (permetezés) mellett.

Virágát évente hozza mindig a növekvő új hajtáson. A növény egészséges fejlődése és színpompás virágzása érdekében tápoldatozást ajánlunk – télen 3-4 hetente, nyáron 1-2 hetente.

A virágzás szempontjából a leglényegesebb periódus a nyugalmi időszak. Ilyenkor a növényt nagyon óvatosan öntözzük. Mivel ez a bimbóképződés elengedhetetlen feltétele, fontos tudnunk, melyik orchideának mikor van szüksége nyugalomra.

A földi orchideáknak, mint például a vénuszpapucsnak vagy a csónakorchidea hibrideknek nincs kifejezett nyugalmi időszakuk. Ezeket egész évben egyenletesen nyirkosán kell tartanunk, a virágzási időszakban pedig többet öntöznünk.

A három legsötétebb hónapban takarékoskodjunk az öntözővízzel, de a növényeket soha ne hagyjuk teljesen kiszáradni.

Más orchideákat – például a Calanthe- vagy egyes Dendrobium-fajokat – ezzel szemben annyira szárazon kell tartanunk, hogy nedvességnek szinte nyoma se maradjon a cserépben, illetve a földben.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ismerd meg virágföldjeinket

30 éve vagyunk a szakmában, velünk hosszútávon számolhatsz. Nálunk található a legszélesebb magyar virágföld választék, így biztosan megtalálod a neked megfelelőt.

Ajánlott bejegyzések a blogból

Olvasd blogunkat és tudj meg többet az ültetésről, a növények gondozásáról, és arról, hogyan segíthet a FLORIMO® még jobban felvirágoztatni a kertedet.

Átültetés tavasszal?!

Szobanövényeink ideális esetben szépen növekednek, de egy idő után cserepük szűkössé válik, emiatt a gyökerek nem tudnak megfelelően fejlődni. Ilyenkor átültetésre van szükség. Az átültetést

Tovább olvasom »

Virágföldcsere? Mikor?

Mikor kell a kerti talajunk cseréjére gondolni? A kerti talajok minőségét a növények fejl ődése igazolja vissza. Nem megfelelő minőségű, kimerült talajban a növényeink nem

Tovább olvasom »

Keresd termékeinket a legközelebbi partnereinknél.