Keresés
Close this search box.

Mit jelent a virágföld pH jelölése?

Hogyan savanyítsam a földet?

Növényeink virágföld pH igénye, tápanyagszükséglete, szerkezeti kívánalmai eltérőek, ezért termékcsaládunkat úgy alakítottuk ki, hogy a legfőbb növénytípusoknak megfelelő virágföldek rendelkezésére állhassanak. Széles virágföld választékunkban minden elképzelhető növényfajta speciális igényeire van megoldásunk, de a virágföld vásárláskor figyeljünk oda a pH értékre is. Kertészeti termelésben főként a talaj kémhatását fejezzük ki pH-ban.

Mit jelent a virágföld pH jelölése?

Minden talaj kémhatása mérhető pH skálán. A pH (pondus Hidrogeniihidrogénion-kitevő) egy dimenzió nélküli kémiai mennyiség, mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi.
A skála 0-tól 14-ig terjed; a 7-es a semleges kémhatás, az annál alacsonyabb értékek savas kémhatásra, a magasabb értékek lúgos kémhatásra utalnak. A savasság vagy lúgosság 10-szeres változása 1 pH–egység változást jelent.

40-50 éve a fenti logikát követve létrejött egy besorolás, 3 egyszerűbb virágföld csoport:

= enyhén savanyú (pH= 5,9-6,4) kémhatású virágföld a mészkerülő növények számára.
= semleges kémhatású (pH = 6,5-7), általános virágföld.
= enyhén lúgos (pH= 7-7,5) kémhatású virágföld a mészkedvelő növények számára.

Ez a 3-betűs besorolás nem pontos, mivel nem fedi teljesen a növények igényét (például egy Rhododendron virág 3,8 – 4,5 pH értékű virágföldet igényel, amire a lista alapján nem is létezik virágföld). Éppen ezért ajánlott jobban odafigyelni a virágföldek elején vagy hátoldalán feltüntetett pH értékre, és utánajárni a növényfajták igényére. Amennyiben erre a szempontra is odafigyelünk, növényünk fejlődése varázslatos és megfelelő lesz.

Számunkra rendkívü fontos, hogy a virágok és növények valóban megkapják a megfelelő és minőségi virágföldet, így minden virágföld elejére a pontos pH értéket írjuk, nem az ABC besorolást. A különleges növényeknek speciális földet keverünk, és azt is eláruljuk a termékeink oldalán, melyik keverék mit tartalmaz.

Tudjuk, így szebb lesz az otthonunk és kertünk mindannyiunknak.

Hogyan savanyítsam a földet?

A virágföldek és talajtípusok legtöbbje jellemzően semleges kémhatású (6,0 – 7,5 pH). Ha olyan növényünk van ami a savanyúbb virágföldet igényli, a talaj pH értékét szulfátos műtrágyákkal lehet csökkenteni (kálium-szulfát, ammónium-szulfát, magnézium-szulfát tartalmú műtrágyák), vagy rostos tőzegkockával.

 

 

A FLORIMO® virágföld számos változatban áll a növénykedvelők rendelkezésére. Ha nem tudjuk eldönteni, hogy melyiket válasszuk, forduljunk bizalommal az eladóhoz, aki további jó tanácsokkal láthat el bennünket. Ha van rá lehetőségünk, akkor szakárudában, üzletben, szakembertől vásároljunk.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ismerd meg virágföldjeinket

30 éve vagyunk a szakmában, velünk hosszútávon számolhatsz. Nálunk található a legszélesebb magyar virágföld választék, így biztosan megtalálod a neked megfelelőt.

Ajánlott bejegyzések a blogból

Olvasd blogunkat és tudj meg többet az ültetésről, a növények gondozásáról, és arról, hogyan segíthet a FLORIMO® még jobban felvirágoztatni a kertedet.

Átültetés tavasszal?!

Szobanövényeink ideális esetben szépen növekednek, de egy idő után cserepük szűkössé válik, emiatt a gyökerek nem tudnak megfelelően fejlődni. Ilyenkor átültetésre van szükség. Az átültetést

Tovább olvasom »

Virágföldcsere? Mikor?

Mikor kell a kerti talajunk cseréjére gondolni? A kerti talajok minőségét a növények fejl ődése igazolja vissza. Nem megfelelő minőségű, kimerült talajban a növényeink nem

Tovább olvasom »

Keresd termékeinket a legközelebbi partnereinknél.