Muskátli ültetése, gondozása, növényvédelme

Útmutató az egészséges muskátlihoz

A muskátli a legkedveltebb erkélynövény, melyet egyszerű kezelhetősége miatt szívesen tartanak a balkonokon vagy a teraszokon.

Muskátli elhelyezése

A muskátli szubtrópusi származású növény, így igényli a sok napfényt és a meleget, levelei jól bírják a napfényt, de csak a félárnyékos helyen fejlődik szépen, mert gyökerei érzékenyek a nagy hőségre. Ám ha túl árnyékos vagy fényszegény helyre kerül a muskátli, akkor kevésbé fog virágozni.

Muskátli ültetése, muskátliföld

Ültetéskor figyelj arra, hogy muskátliföldbe ültesd, mert így kapja meg a megfelelő táptalajt! Különösen ajánljuk muskátli virágföldünket a balkon és muskátli növényeinek, ami laza szerkezetű, barna színű, idegen szagtól mentes rostos termesztő közeg semleges pH értékkel. A muskátli föld nagyobb puffer-képességgel, jobb vízháztartással és több tápanyaggal van jó hatással virágainkra.

Ne használjuk az előző évi földet magas só és klórtartalma miatt. Az ültetés előtt rakjunk agyaggranulátumot a cserép aljára, így az öntözés során le tud szivárogni. És ügyelj arra is, hogy a balkonláda alján legyenek lyukak, ahol a felesleges víz el tud távozni.

Ajánlatos világosabb vagy duplafalú ládába ültetni a muskátlit, így nem forrósodik fel napsütötte helyen sem a gyökérzóna.

Muskátli gondozása

Nagyon fontos a megfelelő és folyamatos gondozás, tápanyag pótlás, mivel a tövek sok lombozatot és virágot fejlesztenek, sok vizet és tápanyagot fogyasztanak. A kellő mennyiségű tápanyagot tápoldattáprúd vagy műtrágya formájában is pótolni tudjuk, a gondozási szokásunktól függ, melyik megoldást választjuk ennek érdekében.

További hasznos tippek a muskátli gondozásához

Az öntözővíz és a tápoldat mennyisége legyen arányos a növény nagyságával és az időjárással (pl.: száraz idő, párá nedves idő napfénynélkül, stb….). Fontos, hogy a balkonláda-alátétben ne álljon folyamatosan a víz, mert a muskátli gyökerei megfulladnak és elpusztulnak. A muskátli nem kedveli a túl sok vizet.

Ha a muskátli levelek sárgulnak, az a túlöntözés egyik biztos jele.

Továbbá öntözéskor figyeljünk, hogy ne jusson víz a levelekre, mert hűvősebb időben a gombák és kórokozók megtelepedhetnek a vízcseppekben. A teltvirágú muskátli fajtáknál a szirmok barnulását és rodhadását okozhatja a szirmok közé került öntözővíz.

A pontos muskátli-fajtára azonban mindig kérj további hasznos tanácsokat a kertészeti árudákban a kertészektől, eladóktól.

Muskátli növényvédelem

Lisztharmatra nem érzékeny a muskátli, de figyeljük a leveleket időközönként, mert az egészséges növények is kaphatnak fertőzést, leggyakrabban tripsz, atka vagy levéltetű is megtámadhatja virágunkat. Ha a msukátli levele elkezd varasodni, sodródni vagy foltosodni, valószínű a felsorolt kártevők valamelyike támadta meg muskátlit. Ebben az esetben ajánljuk a FLORIMO Levéltetű, pajzstetű, atka spray-t, ami természetes növénykivonata miatt BIO készítményként is ismert.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ismerd meg virágföldjeinket

30 éve vagyunk a szakmában, velünk hosszútávon számolhatsz. Nálunk található a legszélesebb magyar virágföld választék, így biztosan megtalálod a neked megfelelőt.

Ajánlott bejegyzések a blogból

Olvasd blogunkat és tudj meg többet az ültetésről, a növények gondozásáról, és arról, hogyan segíthet a FLORIMO® még jobban felvirágoztatni a kertedet.

Tápanyag-utánpótlás

Ha növényeink nem kapják meg a megfelelő törődést legyengülhetnek, amely következtében megtámadhatják a különböző betegségek, kártevők. Fontos a folyamatos tápanyag-utánpótlás minden esetben, hiszen növényeink talajai

Tovább olvasom »

Keresd termékeinket a legközelebbi gazdaboltban!