Keresés
Close this search box.

Tavaszi frissítő gyepápolás, gyeptrágya

Pázsit gondozása, gyepszellőztetés, tavaszi és őszi trágyázási tanácsok

Minden kert szépségét alapvetően határozza meg a pázsit állapota, ezért fontos tudni, hogyan kezdjük el a gyep gondozását.

Mire jó a gyepszellőztetés?

Növeli a felszíni víz elvezetését
Fűnyírás után a gyepfelületen maradó gyepnyesedék gyakran nem tud elbomlani, és az egyre vastagodó réteg elzárja a levegő, víz és tápanyagok útját a gyökérhez. Szakértők szerint egy 1cm vastagságú fűnyesedék-réteg akár 20 liter vizet is képes magába szívni négyzetméterenként, így ez a vízmennyiség nem jut el a fű gyökérzónájába, hiába locsoljuk a füvet.

Segíti a mikroorgazmusok működését
A mikroorgazmusok életjelenségeinek fenntartásához oxigénre van szükség, ezért a magas levegőtartalom kulcsfontosságú. Nélkülük nem biztosított a szerves anyagok hatékony lebontása, a gyep a számára fontos tápanyagokat csökkentett mértékben tudja csak felhasználni.

Gyökerezőképességet javít
Kevésbé ismert tény, hogy a talaj tömörödése növekszik a rosszul szellőztetett talajban, így a fű gyökereinek kevesebb tér marad egy tömörebb, levegőtlen és szárazabb talajban.
TIPP: A golfpályákhoz hasonlóan érdemes kertészeti perlitet keverni a földbe füvesítés előtt, így a talajszerkezet lazább lesz, és a vízháztartást is javítja.

Ha a gyep mélyebbre tud gyökerezni, akkor a szárazabb időjárás esetén is ellenállóbb marad a pázsit.

Gyep levegőztetési módszerek

Már az egyszerű gereblyézés is sokat tud javítani, de kapható kézzel vagy motorosan mozgatható speciális gyepszellőztető is erre a célra, ha nagy felületet kell kezelni. A gyep lazítása főként tavasszal javasolt, de nyáron is történhet. A levegőztetés nagyobb felületeken akár 60-140mm mélyen is történhet a traktorra szerelhető célszerszámok esetén.
Kisebb területeken és főként díszpázsit esetén kisebb mélységű és méretű lyukasztóval érdemes dolgozni. Ha csak bizonyos területeket szükséges gondozni (száraz foltok), a kerti vasvilla is tökéletes választás.

Mit tartalmaz a pázsit trágya?

Nitrogén (N) – Vegetatív fejlődést segíti főként a zöld részeket

Foszfor (P) – Gyökérképződést serkenti

Kálium (K) – Elsősorban a sejtfalat erősíti, valamint szabályozza a vízháztartást, javítja a télállóságot

Magnézium (Mg), Vas (Fe) – Számos mikroelemre szüksége van a növényeknek, de magnézium és vas nélkül nem lehetséges a fotoszintetizálás a zöld növények számára.

Mit jelent a NPK 20-5-5?

Ezek arányszámokat jelentenek, ami a fent említett összetevők arányát mutatja. A példában 20% nitrogént, 5% foszfort és 5% káliumot tartalmaz a gyeptrágya.

Mohásodik a gyep, mit tegyek?

A moha jelenléte a gyep ritkulását is okozhatja hosszabb távon. Akár az árnyékos hely, vagy levegőtlen és tápanyag szegény talaj is okozhatja a mohásodást.
A mohásodást gátló hatás a növelt vastartalomank köszönhető a gyep trágyákban. Saját termékünket is ennek megfelelően fejlesztettük ki, hatása akár 1 hét alatt is érzékelhető. A moha a kezelést követően feketedni fog, így a tavaszi pázsit szellőztetést érdemes ezután újra elvégezni.

Gyeptrágya, műtrágya, mire figyeljek?

Létezik folyékony műtrágya, amit az öntözővízben kell feloldani, valamint szilárd műtrágya – aminek a használata sok esetben egyszerűbb. A műtrágya granulátum vízzel érintkezve oldódik, így eső vagy locsolás után a tápanyagok azonnal felvehetőek a növény számára.

Hogyan adagoljam?

Fontos, hogy a pázsit trágyát egyenletesen alkalmazzuk kerülve a túladagolást! Az első kijuttatást tavasszal érdemes elkezdeni, amikor a legnagyobb a gyep tápanyag igénye (adagolás 30 g/nm), nyár elején 25-30 g/nm tápanyag kijuttatása javasolt. A 3kg-os kiszerelés hozzávetőegesen 100-120nm területre elegendő, a 10 kg-os pázsittrágya 330-350 nm egyszeri használatára elegendő. A felhasználási ajánlat általános jellegű, a trágya használatakor fontos figyelembe venni a talaj tápanyag tartalmát.

Működik a FLORIMO Pázsit trágya?

Cégünk kertjében kiszórtunk egy kisebb területre a pázsit trágyából, majd néhány nap elteltével megnéztük és lefotóztuk az eredményt, ami ezen a fotón megtekinthető.

 

Őszi pázsit trágya

Még a téli fagyok és hó előtt jót teszünk a pázsittal, ha kálium túlsúlyos őszi pázsit trágyát alkalmazunk a kertben, így erősítve a fű télállóságát és a téli extrém időjárási viszonyoknak, betegségeknek.

 

Keresse termékeinket gazdaboltokban, kertészeti árudákban, faiskolákban, ahol az eladók további hasznos tanácsokkal és szakértelműkkel segítik.

Iratkozz fel hírlevelünkre

Ismerd meg virágföldjeinket

30 éve vagyunk a szakmában, velünk hosszútávon számolhatsz. Nálunk található a legszélesebb magyar virágföld választék, így biztosan megtalálod a neked megfelelőt.

Ajánlott bejegyzések a blogból

Olvasd blogunkat és tudj meg többet az ültetésről, a növények gondozásáról, és arról, hogyan segíthet a FLORIMO® még jobban felvirágoztatni a kertedet.

Átültetés tavasszal?!

Szobanövényeink ideális esetben szépen növekednek, de egy idő után cserepük szűkössé válik, emiatt a gyökerek nem tudnak megfelelően fejlődni. Ilyenkor átültetésre van szükség. Az átültetést

Tovább olvasom »

Virágföldcsere? Mikor?

Mikor kell a kerti talajunk cseréjére gondolni? A kerti talajok minőségét a növények fejl ődése igazolja vissza. Nem megfelelő minőségű, kimerült talajban a növényeink nem

Tovább olvasom »

Keresd termékeinket a legközelebbi partnereinknél.